Sciatica-cum te poate ajuta fizioterapia

Sciatica-cum te poate ajuta fizioterapia? Sciatica reprezintă afecțiunea în care pacientul simte durere care radiază din zona lombară, peste fesă pe unul sau ambele picioare. Aceasta se mai poate manifesta și ca slăbiciune sau parestezie la nivelul picioarelor. Simptomele au loc din cauza iritării sau compresiei nervului sciatic. 

Sciatica poate fi ameliorată prin schimbarea stilului de viață, cu ajutorul fizioterapiei și, în cazuri grave, prin intervenții chirurgicale. 

Sciatica: cauze

Afectarea nervului sciatic, care provoacă sciatica, poate avea mai multe cauze, precum:

  • Hernia de disc în zona lombară
  • Traumatisme pelvine
  • Boli inflamatorii
  • Stenoză spinală lombară
  • Neuropatie datorată diabetului zaharat
  • Tumori spinale
  • Abcese și hematoame
  • Spondilolisteza

Pe lângă aceste cauze, stilul de viață și înaintarea în vârstă pot favoriza apariția sciaticii. Pentru a menține în stare optimă coloana lombară și nervul sciatic, stilul de viață trebuie să fie unul activ.  Greutatea corporală trebuie menținută la un nivel normal pentru a nu ajunge la obezitate. 

Sciatica-cum te poate ajuta fizioterapia

Durere sciatică diagnostic

Durerile din zona lombară care iradiază pe picioare nu semnalizează întotdeauna apariția sciaticii. De aceea, este foarte importantă diagnosticarea corectă a durerii și recomandarea tratamentului ideal. 

În primă instanță, medicul face o evaluare fizică a pacientului și o anamneză detaliată. Acesta poate recomanda și o investigație imagistică pentru a vedea dacă există anomalii la nivelul coloanei care pot comprima nervul sciatic. Examenele imagistice recomandate sunt, de regulă, radiografia, CT sau RMN. 

Sciatica-cum te poate ajuta fizioterapia

Cel mai indicat tratament pentru sciatică este fizioterapia însoțită de un stil de viață activ și sănătos. În anumite cazuri, medicul poate prescrie analgezice pentru ameliorarea durerii, dar nu sunt recomandate pe termen lung. 

În tratamentul de fizioterapie, pacientul realizează sub ghidajul fizioterapeutului mișcări menite să elibereze presiunea de pe nervul sciatic. Cu ajutorul exercițiilor de fizioterapie, durerea se ameliorează, iar mobilitatea pacientului crește. Dacă urmează indicațiile fizioterapeutului pe termen lung, majoritatea pacienților își revin complet și pot duce o viață obișnuită. 

Fizioterapeutul poate de asemenea să ajute pacientul să adopte o poziție corectă și să-l sfătuiască asupra stilului de viață. De exemplu, repausul la pat nu este indicat, pacienții ajung să se simtă mai bine dacă se mențin activi. În cazul în care repausul la pat este inevitabil, se recomandă poziția într-o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernă între picioare. 

Exercițiile de fizioterapie recomandate pentru sciatică includ întinderi pentru articulații și coloana vertebrală. De asemenea, este importantă întărirea mușchilor lombari și abdominali pentru a susține cât mai bine coloana. 

Pentru gestionarea sciaticii și pentru prevenirea complicațiilor este important tratamentul cât mai timpuriu sub îndrumarea unui fizioterapeut. Acesta va oferi pacientului un tratament personalizat și se va asigura că exercițiile sunt făcute corect, fără riscuri de a traumatiza și mai mult nervul sciatic. 

Nu aștepta ca sciatica să se vindece de la sine sau să se agraveze pentru a căuta ajutorul de care ai nevoie. Apelează cu încredere la specialiștii de la Clinica Revitalia by Multimedia, care sunt pregătiți să abordeze o arie largă de afecțiuni și să-ți creeze un plan de tratament personalizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *