Fizioterapia- ce este si ce afectiuni trateaza?
- Ajuta la ameliorarea durerilor si previne aparitia acestora;
- Este benefica in cazul multor afectiuni medicale;
- Invata pacientii cum sa-si gestioneze problemele de sanatate pentru a ramane independenti;
Fizioterapia amelioreaza durerile si previne aparitia acestora
Așadar, putem spune că fizioterapia este o parte importantă în procesul de recuperare și reabilitare fizică în cazul persoanelor care au probleme de mobilitate și/sau de funcționalitate. În ceea ce privește vârsta, fizioterapia se adresează persoanelor de toate vârstele care se confruntă cu problemele menționate mai sus. Urmând un program de fizioterapie individualizat durerile pot fi ameliorate, iar calitatea vieții poate fi îmbunătățită semnificativ.


Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei
Fizioterapia folosește multiple tehnici pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate de la afecțiuni cronice, accidente până la afecțiuni grave, inclusiv reabilitarea postoperatorie. Tehnicile folosite sunt în funcție de natura afecțiunii, iar programul terapeutic se va decide urma consultului cu un specialist.
Iată o parte dintre problemele de sănătate care pot beneficia de fizioterapie:
- Afecțiuni provenite în urma unui accident
- Afecțiuni de natură ortopedică
- Fracturi
- Dureri de spate și gât
- Afecțiuni neurologice
- Accident vascular cerebral
- Boala Parkinson, scleroză multiplă
- Afecțiuni oncologice
- Boli cronice cardiace
- Reabilitare în urma unui infarct
- Afecțiuni pulmonare cronice
- Fibroză chistică
- Astm
- Artrită reumatoidă, artroză
- Recuperare post natala
- Osteoporoză
- Menopauză
- Incontinența urinară
- În cazul protezei de șold sau de genunchi
- După o operație de ortopedie
- Depresie, stres, anxietate, migrene
- Dureri cronice
- Hipertensiune
Care sunt beneficiile fizioterapiei?
Reduce și previne durerea
Putem spune că principalul beneficiu al fizioterapiei este acela de a reduce sau a elimina durerile, precum și de a preveni apariția acestora. Exercițiile și tehnicile de terapie folosite în cazul articulațiilor dureroase au rolul de a reduce durerea și de a îmbunătății mobilitatea.
Îmbunătățește mobilitatea și funcționalitatea
Persoanele care se confruntă cu probleme restrictive de mobilitate cum ar fi dificultăți în a urca scările sau de deplasare, de a ridica obiecte sau greutăți mici, de a efectua diverse mișcări necesare uzului casnic sau vieții de zi cu zi, pot beneficia de diverse metode fizice care au rol de întindere dar și de întărire a mușchilor și articulațiilor.
Recuperare preoperator și postoperator
Fizioterapeutul Alina Gherghin menționează importanța începerii precoce a recuperării medicale. Începerea precoce a recuperării postoperatorii garantează o scădere a duratei de recuperare a pacientului. Începerea precoce ajută și la prevenirea unor complicații cum ar fi complicațiile vasculare și pulmonare. În ceea ce privește recuperarea postoperatorie, fizioterapia ajuta pacienții să se mobilizeze mai repede în urma unei intervenții chirurgicale.
Ajută în cazul traumatismelor
Diverse activități fizice și sportive pot pune presiune pe sistemul musculoscheletal. Fizioterapia ajută atât sportivii de performantă care au suferit accidentări cât și pe cei care fac sport de plăcere sau au suferit o traumă a sistemului musculoscheletal cauzată de un accident.
Ajută persoanele cu afecțiuni cronice
În cazul persoanelor care se confruntă cu dureri cronice fizioterapia îi poate ajuta să-și gestioneze simptomele pentru a reduce durerea și disconfortul.
În concluzie fizioterapia oferă multe beneficii atât în planul de tratament preventiv cât și în recuperarea postoperatorie.