Artroza vs artrita care este diferenta?

Artroza și artrita sunt afecțiuni cu simptomatologie și caracteristici comune. Ambele patologii afectează articulații, ligamente și oase. Artroza se caracterizează prin uzura treptată a cartilajului articular, în timp ce artrita este o afecțiune inflamatorie care distruge treptat structura articulației. 

Sub umbrela artritei găsim patologii care afectează articulațiile: artroza, artrita reumatoidă, guta. Artroza înseamnă deteriorarea cartilajului osos care se afla la capetele oaselor. Artroza este cea mai frecventă formă de artrită. Guta înseamnă prezența unei cantități mari de acid uric în sânge și țesuturi. 

artroza vs arthritis

Artrita reumatoidă este o boala autoimună, având un debut mai rapid. Artrita poate apărea la orice vârstă. Pe măsură ce sistemul imunitar ataca articulația durerea articulară și rigiditatea se agravează destul de repede. Artroza este o afecțiune degenerativă și o găsim cel mai des la populația în vârstă. Durerea apare atunci când există contact direct între oase, frecare os pe os. Spre deosebire de artrită, în artroză durerea apare treptat și se dezvoltă pe parcursul mai multor luni sau ani. 

Simptomul comun la ambele afecțiuni este durerea articulară. În artroză durerea apare de obicei atunci când articulația se mișcă și scade atunci când este în repaus. În artrită durerea este adesea mai gravă în repaus, în timpul nopții. În afara de dureri, pacienții mai acuză și senzație de căldură în apropierea articulației afectate, precum și roșeață și inflamație.

În ceea ce privește rigiditatea în artroză aceasta se resimte în general dimineața și dispare după câteva minute de activitate. Rigiditatea poate să apară și pe parcursul zilei dacă articulația afectată este ținută într-o anumită poziție pentru o durată mai îndelungată. În artrită rigiditatea de dimineață se ameliorează de obicei după o oră sau mai mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *