Analiza baropodometrică

Analiza baropodometrică este utilizată pentru a măsura distribuția greutății pe picioare în timpul repausului și mersului.

Ce este baropodometria electronică

Baropodometria electronică este o metodă ce are la bază captarea zonelor de presiune maximă şi minimă, prin folosirea unor senzori de presiune şi amplificatori, obţinând baropodograma electronică. Baropodograma electronică este o reprezentare grafică a plantei piciorului, care este redată cu ajutorul izobarelor plantarecromatic şi cifric, în timp real. 

analiza baropodometrica, placa baropodometrica, baropodometrie
LIBRA: placa electronica pentru evaluarea si recuperarea echilibrului cat si stimularea sistemului propioceptiv

Utilitatea analizei baropodometrice  

Baropodometria execută măsurători de precizie ce pun în evidenţă dezechilibre:

  • la nivel musculo-articular (plantar, gleznă, genunchi, coxo-femurală);
  • de postură (proiecţia pe sol a centrului de greutate, pe fiecare membru inferior; aşezarea greutăţii corporale pe suprafeţele de contact ale tălpilor); 
  • de mers (aşezarea/rularea plantei pe sol);

Beneficiile analizei baropodometrice 

Testul baropodometric este util din perspectivă profilactică, dar şi pentru monitorizarea evoluţiei recuperării fizico-medicale. De asemenea, este util în urmărirea eficacităţii metodicii de antrenament şi recuperare după efort.

Testul poate fi realizat independent sau într-o baterie de teste, cu repetare: iniţial, intermediar, final.

Este un test important pentru prescrierea unor talonete personalizate. Ajută la descoperirea incipientă a dezechilibrelor la nivelul:

  • bolţii plantare;
  • articulaţiilor coxo-femurale;
  • în mod indirect, ale coloanei vertebrale şi musculaturii.

Monitorizează desfăşurarea activităţii de refacere după efort, precum şi eficienţa acesteia.

Ajută la descoperirea tiparelor de mişcare prin monitorizarea felului în care greutatea corporală este distribuită pe tălpi.

Baropodometria se adresează oricărei persoane, oricărui grup social, persoanelor sănătoase ori celor aflate în tratament pentru diverse afecţiuni.

Pentru cine este utila analiza baropodometrică

Vizăm sportivii de performanţă şi mare performanţă deoarece ei realizează eforturi maximale în mod constant şi pe perioade lungi de timp. Acest fapt îi expune frecvent apariţiei dezechilibrelor musculare.

Realizarea unei serii de teste de baropodometrie poate să ofere o perspectivă importantă asupra felului în care sportivul a evoluat pe durata unui ciclu de antrenament / recuperare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *